Det där med att vara gravid

Lovade att jag skulle försöka få ihop något om hur det är och har varit att vara gravid. Så nu kör vi en summering.. häng på!

1:a Trimestern (vecka 2-14)
Första trimestern var ganska jobbig för mig främst för att jag var orolig för att få missfall. Dagen innan jag bestämde mig för att ta ett test, för att kolla om jag var gravid, så fick jag en blödning och kände att nu var det väl kört. Men oj så glada vi blev när testet dagen efter visade positivt. Dock så vågade vi aldrig riktigt tro på det. Efter en vecka och tre andra positiva test och ingen mer blödning så kunde vi äntligen glädjas att jag var nog gravid ändå.
Tyvärr så slutade jag inte blöda och började oroa mig för missfall igen. Efter två besök till gynakuten och fyra ultraljud senare så kunde vi äntligen glädjas lite att det där lilla fröet nog ville stanna där och att allt såg hur bra som helst ut.

Hur mådde jag: Illamående ville mest äta torra kex hela tiden, trött och orolig.
Vad klädde jag mig i: Tyckte själv att jag fick mage ganska tidigt men det visade sig mest vara en svullen mage pga gaser mm. Använde mina vanliga kläder men inte de tajtaste jeansen. Det som däremot växt var boobsen, jag tänkte väl att mina inte skulle växa så mycket då jag hade en lite större byst sen innan. Ojoj tror jag har gått upp tre kupstorlekar. Hade jag svårt att hitta bh:ar innan så har det nu, som gravid, varit helt omöjligt. Har levt i stora lösa sportbh:ar hela graviditeten eller bara skippat bh för att det har ändå varit så obekvämt.

En vanlig outfit lösa jeans o sweatshirt! 

Som ni ser inte så mkt mage. (Nu tänker jag mest ”har jag varit så smal”

2:a Trimestern (vecka 15-28)
Här började jag vänja mig vid att vara gravid, började få lite mage och kunde inte hålla det hemligt för kollegor och vänner. Tyckte det var rätt jobbigt att “hålla det hemligt” så länge. Ville mest säga till hela världen att jag var gravid. Under denna period så gjorde vi även vårt rutinultraljud och det var så mysigt att se det lilla livet där i magen. Jag började även känna sparkar, dock ganska sent i vecka 22-23, men så mysigt. Fick även reda på att jag led av superlågt (tror jag hade 90 ngt när det var som sämst) järnvärde, visst hade jag varit trött men trodde väl att det var så det var att vara gravid. Ordinerades en superkur på järntabletter och blutsaft.

Hur mådde jag: Illamående började avta i vecka 14-15 tror jag, så skönt! Började bli ganska trött och få ont i ryggen. Sov dåligt en period då alla ställningar kändes obekväma. Annars var det under denna period jag mådde som bäst.
Vad klädde jag mig i: Nu började magen synas lite mer. Själv tycker man att magen blev jättestor direkt, men många såg inte ens att man var gravid för vecka 21-22. Fortfarande funkade det bra med mina vanliga kläder. Jag köpte några jeans i två storlekar större än vanligt och mjuka byxor med resår i midjan. Lånade lite skjortor av mannen och som tur är så gillar ju jag herrskjortor och tröjor så nästan alla mina skjortor i garderoben funkade.

Efter rutinultraljudet då jag tyckte det var ok att avslöja på sociala medier att jag var på smällen.
Det blev sommar och jag fick bada med magen 🙂

3:e Trimestern (vecka 29-40+)
Ja denna sista och den absolut jobbigaste för mig. Jag började nu bli ganska stor. Eftersom jag hade/har gått upp ganska mycket under graviditeten så kände jag mig ganska tung. Tyvärr har jag haft en del ångest på grund av min viktuppgång, men inser att man inte kan göra något med det. Man går upp det man gör och alla är olika. Klart har jag ätit lite mer (åt som en mus innan iofs) men tyvärr har jag inte kunnat röra mig som innan vilket har varit väldigt frustrerande. Hade mycket sammandragningar en period och tyckte allmänt att det var jobbigt att jobba och att röra på mig.

Började tänka mer och mer på förlossningen och blev ganska orolig då jag alltid känt en stor rädsla för vaginal förlossning. Blev remitterad till Aurora och fick gå och prata med världens finaste BM. Med barnmorskan har vi gjort upp en plan för min förlossning och ett förlossningskontrakt så jag känner mig trygg. Kanske blir det kejsarsnitt eller så kanske jag vågar mig på en vaginal förlossning.

Just nu känns väntan olidlig! Bara en vecka kvar till BF och jag vill inget annat att bebisen ska komma nu nu!

Hur mådde jag: Trött och tung med sammandragningar då och då. Svullen på händer, fötter, vader och ansikte…ser inte klok ut. Jag känner mig mest som en Michelingubbe 🙂
Vad klädde jag mig i: Absolut den jobbigaste perioden att klä sig. Nu snackar vi bara trikå och resår! Tajta tubkläningar, tajts och ett par, de enda mammabyxor, som jag har köpt (ett par kickflare kostymbyxor från lindex). Så svårt att försöka ha sin egna stil under denna tid då jag till vardags ofta har på mig kostymbyxor (längtar tills jag kan ta på mig ett par riktiga byxor just nu). Tror att jag varvar 5-6 outfits under denna tid.

Sista dagen på jobbet innan mammaledighet. För en gång skull en outfit som kändes som mig.

Superbekvämt och flitigt använda hängslebyxorna fyndade på Tradera.

puss och kram / Emma

Emma

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.