Partners In Crime

När vi var på Fresh Fish mässan träffade vi ett par tjejer som designade märket Partners In Crime. Deras lekfulla design med sköna 80-talsvibbar gjorde oss nyfikna. Vi hörde av oss till brudarna för att ta reda på mer.

Vilka är Partners In Crime? Vad har ni för bakgrund?

Partners In Crime består av designerduon Karin Granstrand (23) och Petra Högström (24). Vi har båda växt upp på en del olika platser men Karin har till största del växt upp i Helsingborg och Petra i Göteborg.

Vi har båda alltid haft ett stort intresse för form och konst och det var omkring gymnasietiden som tankarna om att jobba med mode började dyka upp. Det blev ett naturligt sätt för oss att uttrycka vår kreativitet på.

Efter gymnasiet har vi båda gått förberedande mode/design utbildningar. Karin gick på Designskolan i Malmö och Petra läste på Folkhögskolan i Göteborg. Efter det växte vårt intresse för mode mer och mer och vi började båda läsa en utbildning som heter ”Produktionsteknik inom beklädnadsbranschen” i Borås. Där lärde vi känna varandra och upptäckte att vi kompletterade varandra väldigt väl när det kom till att skapa kläder. Vi hade båda väldigt stora och ambitioner om att slå oss fram i modevärlden och delade samma dröm om att i framtiden starta ett eget märke. Det kändes självklart för oss att försöka uppnå våra mål tillsammans. Där någonstans föddes idén till Partners In Crime.
Beskriv Partners In Crimes design?

Konceptet bakom Partners In Crime är att skapa ett individuellt mode med mycket influenser från sport och hiphopkulturen, känslan vi vill förmedla är en blandning av street och high fashion. Det finns en stor lekfullhet i vårt skapande som återspeglas i materialval, färger och mönster.

Ni var ju med i Göteborgs nya modetävling Fresh Fish, vad visade ni upp?

Till tävlingen Fresh fish skapade vi vår första gemensamma kollektion. I den har vi inspirerats av fotografen Jamel Shabazz och hans porträtt av New Yorks subkultur under sent 70- tidigt 80-tal. Detta var tiden då hiphopen växte fram och graffitin hade stor betydelse. För att få fram rätt strukturer och känsla i våra material har vi både färgat, printat och stickat upp många av våra tyger själva, vilket också gör kollektion mer personlig.
Vad betyder mode och design för er?

För oss handlar modedesign om ett sätt att uttrycka sig på, både för skaparen och bäraren. Det är ett sätt att spegla sin personlighet på. Modedesign ger folk en valmöjlighet att smälta in i massan eller förhoppningsvis våga sticka ut.

Hur ser framtiden ut för Partners in Crime?

För tillfället är Partners In Crime bara ett sidoprojekt för oss. Karin har nyligen blivit anställd som desinger för Cheap Monday-tjej och Petra läser Modedesing på textilhögskolan i Borås, så det är svårt att få tid över. Våran debutkollektion kommer dock att säljas på Weekday i Stockholm from den 10 juni. Framöver kommer vi att jobba med projekt så fort vi får tid och ta emot beställningar om det finns intresse.

En hemsida är på gång men till dess kan man se bilder på:
www.myspace.com/karingranstrand

www.myspace.com/petrahogstrom