Sofia WestinSofia Westin kommer ursprungligen från Umeå. Men är sedan fyra år tillbaka bosatt i Borås. Till Borås kom Sofia för att studera på Textilhögskolan och modedesignprogrammet. Det var där vi träffade denna fantastiska tjej vars design alltid förfört oss. Eftersom hon är aktuell med sitt egna märke passade vi på att göra en intervju med Sofia.


Sofia började sy tidigt då genom att lägga ut ett plagg hon gillade på tyget och sen klippa runt kanterna och sy ihop efter bästa förmåga. Från detta tog hon steget vidare till designprogram på gymnasiet och till slut textilhögskolan i Borås. Men redan efter gymnasiet började hon sy upp på beställning främst balklänningar och även en del till den populära butiken Kii i Umeå.


Vi var nyfikna på varför Sofia hade börjat med att arbeta med just herrkläder. Hon svara att det var under första året i Borås som hon uteslutande började med herrkläder. Under hennes kandidatexamen så arbetade Sofia hos en herrskräddare där hon lärde sig grunderna i herrskrädderi.
Hon berättar att herrsidan har så mycket mer frågor att besvara och det är en större utmaning att göra god, innovativ och utvecklande design på herrsidan.


Varför ville du bli designer och när kom du på att du ville det?
Jag har aldrig bestämt mig för att bli just designer. Tidigare så målade jag väldigt mycket men kände efter ett tag att det jag gillade mest var att jobba i 3D textil på kropp så då blev det bara så. Jag har alltid tyckt om att klä ut mig och matcha kläder på mig själv, experimentera med färg och form och hitta nya sätt att blanda saker för att få olika uttryck. Varför det blev just kläder och textil vet jag faktiskt inte, jag tror att det likaväl kunde ha blivit något annat där man jobbar med färg och form men att kläder låg nära till hands och det var något som fanns i min garderob och som jag kunde relatera till lätt.


Den nya kollektionen
Den nya kollektionen handlar mycket om att utveckla och bredda herrsidan så att den blir lika fyllig och intressant som damsidan och att ändra synen “välklädde mannen” och leka lite med var gränserna går utan att förlora sofistikationen och allvaret beskriver Sofia. Plaggen har en hängig, utdragen siluett och färgerna går i gråskala med aprikos som accent, svart är förbjudet. Den visuella inspirationen kommer från surrealismen och framförallt en målning av Salvador Dalí, den utdragna känslan i plaggen är direkt kopplad till Dalís målning.

Hur jobbar man fram en ny kollektion då?
Hon beskriver att kollektioner flyter oftast mycket ihop och att hon inte försöker arbeta säsongsbundet utan försöker hålla det fritt och kreativt som hon bara kan. Vilket gör att hon lätt kan lägga upp nya plagg kontinuerligt på hemsidan för försäljning. Många plaggen finns bara i limited edition och sys upp på beställning. Hon jobbar uteslutande på docka och draperar eller bygger fram mina siluetter och skärningar. Ofta genererar ett plagg ett annat.

Vilka kommer vi se köpa plagg från din nuvarande kollektion?
Jag vill gärna ha ett så brett ålderspann på mina kunder som möjligt, det är intressant att se hur olika plaggens uttryck blir på olika sorter människor i olika åldrar. Generellt så tror jag att bärarna av mina plagg har ett relativt stort intresse för att utrycka sig genom hur de klär sig, vissa bär nog också mina plagg för att det känns uppfriskande gentemot det befintliga utbudet och vissa tror jag bara vill ha schyssta plagg som inte är det alla andra har.

Vad tycker du om mode generellt?
Vare sig jag vill eller inte så måste jag förhålla mig till modevärlden på ett eller annat sätt om jag vill jobba med att skapa och designa egna plagg, och framförallt eftersom jag vill att mina plagg ska bäras av människor.
Jag har dock inte speciellt bra koll på trender och vad som kommer att bli nästa stora grej, det är inte heller något som jag strävar efter eller behöver i mitt arbete så som jag jobbar nu, självklart snappar man upp lite här och där men modetidningar etc läser jag mest som lektyr 😉


Jag tycker nog att det är ganska “mycket snack och lite verkstad” i den svenska modevärlden, skulle gärna se mer mångfald och att någon vågade göra tvärt om, eller bara gjorde något som ingen annan redan gör.
Det känns lite som att mode är något som alla håller på med för tillfället och jag tycker det vore trevligt om man kunde gå tillbaks lite i tiden till då mode och designers hade lite högre status och ett värde. Att modedesign ska anses som ett hantverk och en konstform precis som andra.


I år har Sofia startat företag och sitt egna märke WESTIN. Första kollektionen är klar och finns att köpa i Borås och Augusti kommer även ny hemsida och webshop (www.sofiamwestin.com). Till hösten sysslar Sofia dessutom med att föreläsa och ha kurser med nya elever på modedesign utbildningen och sen laddar hon för starten på konstfack.


Till sist, varför ska man köpa dina kläder?
För att man verkligen gillar dem! Och för att allt jag gör har hög kvalité både i designen, materialet och hantverket, mina plagg är unika och originella.

Emma

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.